Tillbaka

Hyundai Motorsport tar årets andra WRC-seger i Rally Italia Sardegna

Sardinien den 13 juni, 2016

Hyundai Motorsport säkrade genom total dominans av Thierry Neuville och Nicolas Gilsoul i Rally Italia Sardegna sin andra seger i 2016 FIA World Rally Championship (WRC). Neuville var i fantastisk form hela helgen och utökade på finalmorgonen sin ledning över Volkswagen Motorsports Jari-Matti Latvala vilket gav en totalseger med 24.8 sekunder. Vinsten är säsongens andra i New Generation i20 WRC och teamets tredje förstaplats totalt sedan Rally Deutschland 2014 och årets Rally Argentina i april. Dani Sordo och Marc Martí hade fyra problemfria finaletapper på söndagen vilket gav dem deras fjärde raka fjärdeplats och 12 mästerskapspoäng. Kevin Abbring och Seb Marshall knep sina första två WRC-poäng genom att köra upp sig till en imponerande andraplats i Power Stage.

För Neuville (#20 New Generation i20 WRC) är segern ett resultat av en gemensam lagansträngning som lyft honom till en efterlängtad förstaseger i WRC sedan Tyskland 2014. För honom är det den största segern i karriären med hela nio etappsegrar under helgen och en bibehållen rallyledning sedan fredagens SS7.

Neuville kommenterade rallyt så här: ”En helt fantastisk helg! Vi verkligen förtjänar den här segern och delar den med ett helt starkt team. Vi har haft en del motgångar innan, som t.ex. i Portugal – men vi bet ihop och allt slit lönade sig till slut. Det här är en väldigt speciell seger. Vår bil – New Generation i20 WRC fungerade perfekt i helgen. Den har varit riktigt kul och trygg att köra. Ledningen gjorde att vi inte kände alltför stor press i de sista etapperna och kunde därför fokusera på att bara ta bilen i mål. Vi gjorde precis det vi behövde för att ta hem rallyt och nu kan vi fira vår andra WRC-seger. Förhoppningsvis skänker det ännu mer förtroende att bygga resten av säsongen på.”

Sordo (#4 New Generation i20 WRC) har tack vare sin konsekventa körning i Sardinen lyckats fortsätta sin serie av fjärdeplaceringar. Han avancerar därför upp till en andraplats i mästerskapstotalen med sina hittills 68 poäng den här säsongen. Helgens 12 poäng säkrar också andraplatsen i märkesmästerskapen för Hyundai Shell World Rally Team.

Sordo berättar: ”Vi visste att det här rallyt skulle kräva en fokuserad ansats, så det var exakt den inställningen vi gick in med. Det var inte lätt och vissa etapper var riktigt knepiga, smala och halkiga. Något som inte passar min körstil lika mycket som andra tävlingar. På söndagens etapper siktade vi in oss på att bara hålla bilen på vägen och undvika onödiga misstag. Jag skulle ändå säga att vi maxade både oss själva och bilen den här helgen. Visserligen ännu en fjärdeplats men den har tagit oss upp till en andraplats i totalen och det är helt fantastiskt. Vill såklart också gratulera Thierry och Nicolas till en väldigt välförtjänt seger. Det är en rejäl moralinjektion för hela teamet inför resten av säsongen.”

Även Abbring (#10 Hyundai i20 WRC) lämnade Sardinien med ett leende på läpparna. Han plockade hem sina första WRC-poäng någonsin genom en etappseger på lördagsmorgonen, hjälpte teamet till en topp-två-placering i eftermiddagens etapp och slutade tvåa i söndagens Power Stage vilket gav honom hans efterlängtade WRC-poäng.

”Det var en framgångsrik finaldag för oss och en rejäl belöning att få plocka hem mina första WRC-poäng. Vi hade som mål att göra en extra ansträngning då vi byggt självförtroendet i bilen under helgen. Det har varit lite problem på vägen för oss men det är egentligen bara en del i en läroprocess. Efter den här helgen är vi starkare och snabbare än någonsin. Vi har jobbat hårt med att hitta rytmen och tycker verkligen vi lyckades i finaletappen. För teamet har den här helgen varit en framgångssaga. Att sen se Thierry och Nicolas ta hem segern var extra speciellt. Det visar vad äkta lagarbete kan åstadkomma och det är därför jag är del av Hyundai Motorsport. Jag ser verkligen fram emot säsongens resterande WRC-tävlingar” – säger Abbring.

Hyundai Motorsport har nu tagit podiumplaceringar i fem av sex tävlingar den här säsongen. Med sina två segrar har man redan halvvägs in i säsongen gjort sin mest framgångsrika WRC-säsong någonsin.

Team-chefen, Michel Nandan kommenterade helgen så här: ”Thierry och Nicolas verkligen förtjänade den här segern. Det är ett resultat som verkligen kommer lyfta hela teamet. Vi har haft några motgångar men tillsammans som ett lag har vi lyckats övervinna dem. Helgens resultat är ett bevis på vad man kan åstadkomma med målmedvetenhet och hårt arbete. Vi har tagit två segrar den här säsongen med vår New Generation i20 WRC och hämtat oss efter Portugal. Precis som planerat! Dani har avancerat till andra plats i förarmästerskapet efter ännu en stabil tävlingshelg. Stort grattis till honom! Grattis till Kevin också!

Han har återigen visat varför han är en så spännande ung talang genom att vinna Power Stage. Vi har fortfarande mycket jobb kvar att göra men nu är vi ivrigare än någonsin att fortsätta vår starkaste WRC-säsong hittills. Polen kommer erbjuda många nya utmaningar men vi är förberedda. Tills dess kommer vi som ett lag passa på att njuta av den här segern.”

Rally Poland som är omgång 7 av FIA WRC och halvvägs in i mästerskapet, äger rum 30 juni till 3 juli.

Overall Final Classification

T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai New Generation i20 WRC) 3:35:25.8

J. M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +24.8

S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +1:37.8

D. Sordo / M. Marti (Hyundai New Generation i20 WRC) +2:54.0

O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +5:26.4

E. Camilli / B. Veillas (Ford Fiesta RS WRC) +5:59.8

H. Solberg / I. Minor (Ford Fiesta RS WRC) +6:22.2

T. Suninen / M. Markkula (Škoda Fabia R5) +8:57.4

J. Kopecky / P. Dresler (Škoda Fabia R5) +9:47.0

K. Kruuda / M. Jarveoja (For Fiesta R5) +13:28.5

...

15. K. Abbring / S. Marshall (Hyundai i20 WRC) +23:40.6

2016 FIA World Rally Championship Drivers’ Standings

S. Ogier 132 points / D. Sordo 68 / A. Mikkelsen 67 / M. Østberg 58 / H. Paddon 57 / J. M. Latvala 56 T. Neuville 48 / O. Tanak 34 / K. Meeke 26 / E. Camilli 22 / H. Solberg 14 / S. Lefebvre 10 / M. Prokop 10 / T. Suninen 7 / E. Evans 6 / M. Ligato 6 / C. Breen 4 / L. Bertelli 4 / E. Lappi 2 / P. Tidemand 2 / K. Abbring 2 / J. Kopecky 2 / N. Fuchs 2 / A. Kremer 1 / V. Gorban 1 / K. Kruuda 1

2016 FIA World Rally Championship for Manufacturers’ Standings

Volkswagen Motorsport 178 points / Hyundai Motorsport 108 / M-Sport World Rally Team 90 / Hyundai Motorsport N 78 / Volkswagen Motorsport II 74 / DMACK World Rally Team 40 / Jipocar Czech National Team 18 / Yazeed Racing 5

För mer information, vänligen kontakta:

Tobias Joelsson

PR & Communications Manager, Hyundai Bilar AB

+46 (0)733 380 770

tobias.joelsson@hyundai.se

Hyundai Bilar AB, www.hyundai.se, bildades 1990. I Sverige har Hyundai idag 88 försäljningsställen och 110 serviceverkstäder landet runt.

Hyundai Motor Company startade sin verksamhet 1967 och är nu Koreas ledande biltillverkare med försäljning i 193 länder via 6 000 återförsäljare. 2015 såldes 4,96 miljoner Hyundaibilar världen över och Hyundai Motor Company är världens femte största biltillverkare. Hyundai har idag 12 bilfabriker; tre i Korea, tre i Kina, Indien, Turkiet, USA, Tjeckien, Ryssland och Brasilien.

Se även www.hyundai.se

Följ oss på www.facebook.com/hyundaisverige

Följ @HyundaiSverige på Instagram