Tillbaka

Hyundai Motorsport gick miste om segern i Rally Sweden

Februari, 2017 – Hyundai Motorsport har precis avslutat andra omgången av 2017 FIA World Rally Championship (WRC) med en fjärdeplats för Dani Sordo och poäng i Power Stage för Thierry Neuville och Hayden Paddon.

Neuville såg fram till lördagskvällens avslutande Super Special Stage ut som den självklara vinnaren av Rally Sweden då han dominerat rallyt och skapat sig en ledning på 43 sekunder före dåvarande tvåan Latvala. En oturlig olycka på Färjestadstravet grusade dock alla segerchanser för nya Hyundai i20 WRC Coupe. Istället fick teamet fokusera på att göra det bästa av söndagen och jaga poäng under Power Stage i Torsby.

Sordo/Marti (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
Då Sordo och kartläsare Marti hade en lucka upp till pallplatsen var fokus under söndagen att säkra sin totala fjärdeplats. Med lördagens etappseger i ryggen lyckades duon dessutom köra in på en tredjeplats under söndagens öppning i Likenäs.

Sordo berättar: ”Jag har haft väldigt kul på det här rallyt med många snabba och utmanande etapper. Målet på slutet var att säkra fjärdeplatsen, plocka några viktiga mästerskapspoäng och därför tog vi det lugnt. Etapperna här i Sverige är väldigt tekniska och hala så vi behövde akta oss från att göra onödiga misstag. Hyundai i20 Coupe WRC har varit skön att köra.

Paddon/Kennard (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
Paddon och Kennard använde söndagens etapper för att lära sig nya Hyundai i20 Coupe WRC bättre och få känsla för hur hårt de kan driva på bilen. Efter problem på fredagens och lördagens etapper var det viktigast att hitta rytmen igen och pröva nya idéer som stärkte självförtroendet. Att de placerade sig inom topp fem på samtliga avslutande etapper och även tog poäng i Power Stage var helt klart ett besked på rätt fokus.

Paddon säger: ”Det här var helt klart inte en lätt helg för oss och det känns därför ganska skönt att ha korsat mållinjen. Vi använde sista dagen till att testa lite nya idéer och har garanterat med oss lärdomar att använda på kommande rallyn. I en sista attack lyckades vi säkra sjundeplatsen och poäng i Power Stage vilket känns som en bra start på mästerskapet.”

Neuville/Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
Neuville med kartläsare Gilsoul la lördagens besvikelse bakom sig och fokuserade på att ge allt i avslutningen. De sparade därför på däcken under förmiddagens etapper för att sedan jaga maximalt antal poäng i Power Stage där de gick i mål som trea.

Neuville berättar: ”Vi gav verkligen allt i avslutningen men fick nöja oss med tre poäng istället för de fem vi jagade. Det var en tät etapp med bara 1.5 sekunder mellan de tre snabbaste bilarna. Totalresultatet är såklart lite av en besvikelse och ganska frustrerande. Jag lider med hela teamet då ett litet förarmisstag gjorde att vi gick miste om segern. Vår strategi för Rally Sweden var helt klart rätt men ibland har man otur. Vad som är tydligt är att vi verkligen har potential och det tar vi med oss när vi nu fokuserar framåt på Mexiko.”

Nästa rally
Rally Mexico är nästa stopp för WRC och äger rum 9-12 mars. Det är platsen för Hyundai Motorsports första pallplats, vilket skänker fina minnen som teamet kan behöva efter två mindre lyckade rallyn.


Slutresultat - Rally Sweden

1 J. M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC 2:36:03.6
2 O. Tanak M. Jarveoja Ford Fiesta WRC +29.2
3 S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +59.5
4 D. Sordo M. Martí Hyundai i20 Coupe WRC +2:11.5
5 C. Breen P. Nagle Citroën C3 WRC +2:51.2
6 E. Evans D. Barritt Ford Fiesta WRC +5:26.6
7 H. Paddon J. Kennard Hyundai i20 Coupe WRC +5:31.2
8 S. Lefebvre G. Moreau Citroën C3 WRC +7:14.7
9 P. Tidemand J. Andersson Škoda Fabia R5 +9:11.1
10 T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta R5 +10:02.9
11 O.C Veiby S. Skjaermoen Škoda Fabia R5 +10:18.5
12 K. Meeke P. Nagle Citroën C3 WRC +10:28.7
13 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +11:31.5

2017 FIA World Rally Championship - Förarmästerskap
Efter omgång 2
1 J.M Latvala 48
2 S. Ogier 44
3 O. Tanak 33
4 D. Sordo 25
5 C. Breen 20
6 E. Evans 18
7 S. Lefebvre 10
8 T. Neuville 8
9 H. Paddon 7

2017 FIA World Rally Championship - Konstruktörsmästerskap
Efter omgång 2
1 M-Sport World Rally Team 73
2 Toyota Gazoo Racing WRC 53
3 Hyundai Motorsport 40
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 26