Tillbaka

Hyundai Motorsport siktar mot toppen när 2018 FIA World Rally Championship startar i Monte-Carlo

Monte-Carlo, januari 2018 – Nu till helgen är det äntligen dags för starten av 2018 FIA World Rally Championship. Öppningen med Rallye Monte-Carlo är det första av totalt 13 rallyn markerade i årets WRC-kalender.

Hyundai Motorsport har ställt siktet mot och uttalat tydliga ambitioner att köra för seger i både Förar- och Konstruktörsmästerskapet det här året. Rivalerna hos M-Sport, Toyota och Citroën kommer garanterat sträva efter samma mål så ännu en spännande och jämn säsong är att vänta.

En trio av uppgraderade Hyundai i20 Coupe WRC kommer tillsammans med sina besättningar representera Hyundai Shell Mobis World Rally Team i Rallye Monte-Carlo. Andreas Mikkelsen och Anders Jæger attackerar de 17 etapperna i bil #4, Thierry Neuville och Nicolas Gilsoul siktar på seger i bil #5 medan Dani Sordo och Carlos del Barrio kör #6.

Neuville ledde stort i Monte-Carlo förra året med imponerande körning. Något som tyvärr slutade i en incident vilken tvingade honom till att bryta under näst sista dagen. Belgaren fortsatte sedan dominera i Power Stage där han tog hem maximala fem poäng.

2018 års version av Hyundai i20 Coupe WRC har genomgått ett omfattande utvecklingsprogram under vintern. Tre dagars tester hölls norr om Nice i Frankrike under december, följt av ytterligare tre dagar nära Gap under nyår. Därefter åkte teamet till Spanien för några sista dagar av utvärdering i en mängd olika förhållanden. Alla besättningar som tävlar i Monte-Carlo fick chansen att bekanta sig med bilen på torr och blöt asfalt likväl som på snö och is. Allt för att vara förberedda på de olika scenarion som Monte-Carlo kan ställa dem inför.

Team Principal, Michel Nandan kommenterar: ”Vi är så förberedda vi bara kan inför kommande säsongen och redo för en ny kamp om mästerskapstiteln. Bilens fina prestationer under förra säsongens sista omgångar, speciellt segern i Australien gav oss en bra start inför vinterns tester.
Vi har haft både bilar och team i Frankrike och Spanien för utveckling den senaste månaden. Allt för att försöka återskapa de väderförhållanden och underlag som vi kan vänta i Monte-Carlo. Vad som är så spännande med det här öppningseventet är just oförutsägbarheten. Därför måste vi vara förberedda på allt. Vi vet att våra rivaler kommer vara enastående och obevekliga så vi måste hela tiden vara på topp. Nu river vi av omgång ett och hoppas på ännu ett klassiskt Rallye Monte-Carlo.”

Den norska duon bestående av Mikkelsen/Jæger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC) inleder sin första kompletta WRC-säsong för Hyundai Motorsport i Monte-Carlo. De siktar på att bygga vidare på en imponerande debut under de sista tre omgångarna 2017 där duon var uppe i ledningen under både Spanien och Australien samt slutade fyra i Wales Rally GB.

Mikkelsen berättar: ”Det är en fantastisk känsla att få köra en hel WRC-säsong tillsammans med Hyundai Motorsport. Förra året var lite frustrerande så jag siktar på ett mer konsekvent 2018 med massor av rallyn och vara med i kampen om mästerskapstiteln. Monte är förstås ett extremt utmanande rally att starta året på då det bjuder på alla möjliga förhållanden, inklusive nattetapper som med blåis som snabbt kan sätta bilen ur spel. Tillsammans med Anders är jag extremt laddad på att få dra igång säsongen.”

Belgarna Neuville och Gilsoul ledde förra årets Rallye Monte-Carlo med 51 sekunder innan en olycka i SS13 satte dem ur spel. De hoppas nu att erfarenheterna de samlat under senaste säsongerna skall placera dem högst upp på pallen 2018 och med starkt resultat redan i inledningen.

Neuville säger: ”Spänningen inför den här WRC-säsongen är extrem! Lanseringseventet i Birmingham för några veckor sedan gjorde oss väldigt taggade och skapade en härligt positiv känsla. Monte-Carlo är ett väldigt unikt rally där minsta lilla fel kan bli ödesdigert. Precis vad som hände oss förra året då vi ledde överlägset, till näst sista dagen då ett litet misstag satte oss ur spel på ett väldigt frustrerande sätt. Men det är precis vad Monte handlar om; det är en tuff utmaning som rivstartar året. Vi kommer använda alla de läxor vi lärt oss under tidigare WRC-upplagor för att ta oss till seger.”

Monte-Carlo blir första av sju planerade WRC-event för den spanska duon Sordo och Bel Barrio.
De delar säsongen och #6 Hyundai i20 Coupe WRC med Hayden Paddon och Seb Marshall som gör sin debut under Rally Sweden. Sordo var den bäst placerade föraren från Hyundai Motorsport i Monte-Carlo förra året då han slutade på fjärde plats. En pallplats i år är därför ett väldigt realistiskt inledande mål.

Sordo berättar: ”Jag är glad över att köra min femte säsong för Hyundai Motorsport och få möjligheten att starta i ett av de mest krävande eventen för säsongen – Monte-Carlo. Tillsammans med Hyundai Motorsport har vi utvecklat ett starkt samarbete och trots att jag bara kommer köra sju rallyn i år siktar jag på att få ut så mycket jag bara kan av dem. Jag har en ny kartläsare för säsongen - Carlos, så det kommer vara områden utveckla ihop men vi är optimistiska och skall ge våra rivaler en rejäl match.”


HYUNDAI i20 COUPE WRC #4
Andreas Mikkelsen/Anders Jæger

Född: 1989/1989

Första WRC-event: 2006, Wales Rally GB/2014, Rally de Espana

WRC-starter: 87/31

Pallplatser i WRC: 21/7

WRC-segrar: 3/2

Rallye Monte-Carlo bästa: 2 plats/2 plats


HYUNDAI i20 COUPE WRC #5
Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul

Född: 1988/1982

Första WRC-event: 2009, Rally Catalunya/2007, Rallye Monte-Carlo

WRC-starter: 85/80

Pallplatser i WRC: 27/27

WRC-segrar: 6/6

Rallye Monte-Carlo bästa: 3 plats/3 plats


HYUNDAI i20 COUPE WRC #6
Dani Sordo/Carlos del Barrio

Född: 1983/1968

Första WRC-event: 2003, Rally Catalunya/1991, Rally Catalunya

WRC-starter: 152/78

Pallplatser i WRC: 42/7

WRC-segrar: 1/1

Rallye Monte-Carlo bästa: 2 plats/2 plats


Läs mer om Hyundais WRC-satsning på https://www.hyundai.se/wrc-rally-i-varldsklass eller https://motorsport.hyundai.com/